Забележителности

В непосредствена близост до Слънчев бряг посетителите могат да видят селището Свети Влас, Елените и град Несебър.

Несебър граничи със Слънчев бряг в южна посока. Той е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г. През 1983 година културните паметници в града са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Археологическият музей – Несебър
Археологическият музей – Несебър е създаден през 1956 година. Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 6-то място в него. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали.
Адрес:  Несебър 8230; ул. „Месамбрия“ 2А ( на входа на стария Несебър)
Телефон за връзка: 0554 46019; 0554 46012
Работно време:
– понеделник – петък: 9.00 – 19.00 часа
– събота и неделя: 9.00 – 13.00 часа; 13.30 – 18.00 часа
E-mail: clio_nes@abv.bg
Website: http://www.ancient-nessebar.com/index.html

Етнографски музей
Целта на Етнографския музей е да покаже, макар и отчасти  голямото изкуство на българката. Самата къща е двуетажна, приземният етаж е каменен, висок , с двукрила врата. Къщата на Москояни е един от най-интересните възрожденски паметници  – типичен представител на несебърската жилищна архитектура от късния период на българското Възраждане.
Адрес: Несебър, 8230 Стария Несебър , ул. „Месамбрия“ 2А
Телефони за връзка: 0554 46019; 0554 46012; 0554 46019
E-mail: contacts@ancient-nessebar.com

Архитектурно-историческият и археологически резерват Старинен Несебър
Също е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта ( 6-то място). Обхваща старата част на Несебър. Посетителите  още преди да са влезли в старата част на града, могат да видят градската порта с останки от крепостни съоръжения от периода IV-VI век. Били са изградени върху по стари основи отпреди 10 века (V- IV в. Преди Христа).

Църкви в Несебър:
– Старата митрополия („Св. София“) – изградена през пети-шести век. Представлява трикорабна базилика;
– Църквата „Йоан Кръстител“ – от десети-единадесети век с архитектура между базилика и кръстокуполна църква;
– Новата митрополия („Св. Стефан“) – смята се, че е от десети-единадесети век. В нея стенописите са много добре запазени. Посетителите могат да видят величествените средновековни колони, плочи, надписи и капители, както и външната окраса, която се състои от глинени чашки;
– Църквата „Св. Тодор“ – тя е от тринадесети век. За съжаление са запазени само северната и западната срана на храма;
– Църквата  „Св. Йоан Алитургитос“ – от тринадесети-четиринадесети век. Храмът е невероятно красив;
– Църквата „пантократор“ – тя също е от  тринадесети-четиринадесети век. Също е много добре запазена Средновековна църква;
– Църквата „Св. Архангели Михаил и Гаврил“ – тя е отново от тринадесети-четиринадесети век. Посетителите могат да видят външните стени, които са впечатляващи със своите орнаменти;
– Църквата „Св. Параскева“ – също от тринадесети-четиринадесети век;
– Църквата “ Св. Спас“ – с доста добре запазени стенописи от петнадесети век.

Други забележителности в околностите на Слънчев бряг
Биосферният резерват „Камчия“
Биосферният резерват „Камчия“ се намира в близост до ваканционното селище Елените. Той е разположен в местността „Камчийски пясъци“, намиращи се на река Камчия (в долното й течение). В резервата посетителите могат да видят разнообразна растителност, включваща гори от летен дъб, дива круша, елша, бяла топола, бряст, ясен и др. В резервата се срещат и около 200 вида птици, както и много различни видове риби.

Курортното селище Свети Влас
Курортното селище Свети Влас е разположено в непосредствена близост до Слънчев бряг в северна посока. То е доста бързо развиващо се селище с условия за почивка и туризъм.